Di Saat Sedang Berduka…

Bulan lalu keluarga baru saja mengalami kehilangan. Nyakciknya anak-anak akhirnya berpulang. Walau sudah cukup lama sakit tetap saja kami keluarganya tak menyangka. Anak-anak juga sedih banget. And honestly I can’t imagine how my husband feels and deals with it.

Buat saya dan suami, ini adalah kali pertama kami harus menghadapi hal-hal yang berkaitan dengan “administrasi” dan lain-lain yang terkait dengan kematian. Sure, over the years family members passed away but never one so close to us. Yang terdekat adalah waktu nenek dan kakek saya meninggal beberapa tahun lalu. Namun karena masih ada anak-anaknya (my mom & her siblings), jadinya kita, cucu-cucu, nggak terlalu terlibat dalam detail selama pemakaman dan pengurusan ina-inu. This is my first. Yang lumayan bikin miris adalah, kok ada (banyak) cara/jalur untuk minta biaya dari keluarga yang ditinggalkan ya? Ini terutama di pemakaman sih.

Biaya resmi untuk tanah makam (di Jakarta) sebenarnya nggak mahal, sekitar 100.000 per 3 tahun kalau merujuk ke Peraturan Daerah no. 3 tentang Retribusi Daerah. Itu sewa tanah makam ya. But I’m talking about the funeral. Kemarin itu Papa yang bantu urus pemakaman karena kita masih di RS nunggu jenazah. Untuk “acara pemakaman”, dikenakan biaya 1.5 juta. Sudah termasuk tenda dan kursi, katanya. Benar, sih. Tapi tendanya ya rombeng, kursi 4 buah tanpa jok alias sudah rusak sak sak. Lebih parah lagi, untuk bunga (literally 3 small shallow baskets, with a thin layer of petals on them), charge-nya 800.000. Delapan ratus ribu.

Selesai? No. Selesai pemakaman, saat kerabat sudah mulai pulang, gue mulai didekati berbagai pihak. Ngapain? Minta uang, tentunya. Oh, sure, semuanya “sukarela”, kok. Untuk yang gali makam, pasang tenda (yang harusnya sudah all-in ya dengan “biaya pemakaman” di atas, IMHO), dan yang berdoa. FYI untuk yang berdoa ini, kita nggak minta dan nggak mau sebenernya. Sudah ada yang memandu pemakamannya dari Yayasan Bunga Kamboja, dan suami gue tidak mau ada doa bersama. Tapi tiba-tiba orang ini di tengah-tengah langsung nyelak “mimpin” doa. So callous and impolite, I think. Ya sudah lah kita kasih semua pihak tersebut. Bahkan ada keluarga yang masih di dekat makam, ngobrol, disamperin ibu-ibu yang bersih-bersih makam. Minta uang lagi. Ya tentu dikasih.

Ya sudahlah. Sudah lewat dan kita sudah rela juga. Pun, dari keluarga dan teman banyak banget yang kasih bantuan, alhamdulillah. Nulis ini hanya untuk sharing. Siapa tahu ada juga yang belum pernah ngurus pemakaman kayak saya, jadi kan tahu ada beberapa pengeluaran yang mungkin bisa dibilang tak terduga. Jadi nanti nggak kaget. Kalau merasa jumlah yang kami bayar terlalu mahal, berarti nanti kalau mengalami, bisa jadi benchmark. Jangan mau bayar segitu.😀 Kami sih nggak kepikiran samsek saat itu. Yah, namanya lagi galau…

Oh, btw, beberapa hari kemudian saat kita balik untuk pesan nisan, bayar lagi sejutaan untuk nisan dan rumput😀

 

 

How To: Menahan Diri Dari Belanja Skincare Berlebih

Para beauty junkie pasti bisa mengerti gimana rasanya pas liat skincare baru di IG blogger atau IG olshop langganan. P.e.n.a.s.a.r.a.n. Rasanya, langsung pengen beli juga dan  berharap hasilnya muka sekinclong sang blogger kece. Nyatanya? Menemukan skincare yang cocok dan works for you itu hampir sama susahnya dengan menemukan ART yang cocok dan rajin serta jujur lagi pandai menabung. Banyak banget pertimbangan seperti, ada ingredients yang nggak cocok/alergi atau nggak, sesuai sama jenis kulit atau nggak, beneran butuh sesuai skin concern apa nggak, clash dengan produk lain yang sudah dimiliki atau nggak, dsb. Intinya gini deh, beli skincare nggak boleh kalap. Masalahnya, gimana caranya men-distract otak yang udah kepikiran pengen skincare baru? Nah, kebetulan saya baru saja mengalami mupeng banyak banget skincare tapi berhasil ngerem dan beli cuma satu (please don’t laugh. Beli satu udah achievement banget, ini).

Caranya gimana? Ada beberapa alternatif, nih.

  1. Cek lemari baju dan sepatu anak. Jangan-jangan, piyamanya udah kesempitan? Kaus kakinya bolong, atau sepatunya sempit/rusak. Anak-anak tumbuh cepet, lho. Bisa aja kita nggak sadar mereka udah perlu baju baru. Nah, daripada buat skincare, beliin dulu deh piyama supaya perutnya nggak kena dingin AC gara-gara piyamanya udah pendek. Hehehehe….
  2. Cek rumah dengan teliti. Itu keran bocor udah diperbaiki, belom? Musim ujan, lho, nih. Atap bocor walau cuma kedengeran netes-netes aja harus segera diperbaiki, kalau nggak nanti makin parah dan eternit bisa jebol. Fix that.
  3. Cek STNK kendaraan. Kapan waktunya perpanjang? Udah harus bayar pajak lima tahunankah? Mending duitnya sisihin buat perpanjang STNK. Ye gak?
  4. Cek segala pajak tahunan. Sudah ada dana untuk bayar masing-masing pajak saat tenggatnya nanti? Kalau belum dan harus dicicil, ya, mending uangnya lari ke sana.
  5. Anak udah sekolah? Ada uang tahunan yang harus dibayar nggak? Atau, cek apakah ada kebutuhan sekolah anak yang harus dibeli. Misal, untuk ekskulnya.
  6. Yang punya investasi reksadana, yakin nggak mau top up instead of buying that new moisturizer that you probably don’t really need? 
  7. Cek bucket list. Masih nabung buat trip impian ke Alaska (silakan ganti dengan nama tempat impianmu. Ini gue juga bingung kenapa nulis Alaska wong nggak tahan dingin)? Ya, mungkin duitnya mending masuk ke pos itu?

The idea is, think of what other useful things you could do with your money. Tentunya yang prioritasnya lebih tinggi, ya.  Nah, gimana kalau ternyata udah memikirkan segala macem keperluan, ternyata udah ke-cover semua? Oke, pertama, sujud syukur dulu, gih. Hahahahaaaa… Lucky you.

When all else failremember to always do thorough research before purchasing new skincare. Baca aja sebanyak-banyaknya soal produk yang diinginkan. Kadang bisa, lho, kelamaan mikir dan riset malah jadi ilfil dan nggak jadi beli. Hehehee…. Silakan komen soal dosa terbaru urusan belanja skincare. I need to know that I’m not the only one :p

 

Kiri: Cosrx AHA (beli tahun lalu) Kanan: Trilogy Rosehip Oil (dosa terbaru)
 
 

[Eats&Treats] Anomali’s Eggs Benedict 

I can’t remember the first time I started obsessing about Eggs Benedict. It might have been an episode of Hell’s Kitchen or something. I vaguely remember Gordon Ramsay. Perhaps it was MasterChef. Point is, I was fascinated by the way Chef Ramsay describe how a “proper” eggs benedict should be. Texture of muffin, consistency of classic hollandaise sauce, and of course, the pièce de résistance , the perfectly poached eggs.

So began my journey toward finding great Eggs Benedict. To my chagrin, restaurants that serve Eggs Benedict are typically on the higher end of the price point. *sigh* So I haven’t been able to try out as many as I would like. My first few tries are disappointing to say the least.

One day husband and I decided to reward ourselves for heavens-know-what and go breakfast-dating. As usual, we drove toward Kemang area. On a whim I decided to stop at Anomali Coffee. While parking, I consulted the ever-trusty Zomato to scout menus. If you read my post about Mockingbird restaurant you’d recall that I always have difficulty deciding what to eat so consulting ahead will help. In short, I found that they have Eggs Benedict so I knew what I would order!

We both ordered some fancy-named iced coffee to go with my Eggs Benedict. Husband already had hearty bubur ayam for breakfast so no meal for him. I had to wait for over 30 minutes for the eggs to arrive! Lucky for the restaurant I’m a patient person and rarely complain about these things. After waiting and even changing seats, it finally came. The looks didn’t disappoint.

How about the taste, though? I’m no food expert but this taste pretty good. Again, not a classic Eggs Benedict since there was no muffin. They used croissant instead, which I like. Eggs were not poached. I don’t know how they did it but the yolk was not blanketed by the whites. The yolk should be mostly runny. It wasn’t.😦  The sauce tasted nice but as you can see from the photo, the sauce was not creamy and smooth like a Hollandaise is expected to be. It was grainy. Fortunately the smoked salmon was delicious. It was not a bad dish, really. I just felt like it wasn’t a “proper” one the way it is described on every cooking show. I’m still looking for that classic Eggs Benedict.

Zaq’s First Step

Ini sebenernya rada basi, sih. Soalnya ide awal post ini adalah pas hadir di baby shower-nya Cathy Sharon Agustus lalu. Nggak, bukan temen gue si Cathy sampe diundang baby shower-nya. Urusan sama Mommies Daily ini. Anyway, long story short, di acara ini juga dijelaskan soal campaign Fisher-Price yang judulnya #LangkahPertama. Basically, highlighting the importance of baby’s milestone especially his first step and what stimulation we can give him.

Pulang dari acara ini gue mikir, memang tiap milestone itu penting. Nggak usah terlalu ngotot anak harus bisa di umur sekian, tapi jangan dicuekin juga. Pernah juga dulu denger waktu talkshow dengan dr. Attila  waktu Aria masih bayi, beliau cerita ada anak yang mengalami kesulitan motorik halus saat usia sekolah, ternyata ada milestone yang tidak tercapai saat bayi. Karena motorik kasarnya kurang berkembang, maka motorik halusnya terpengaruh juga.

Bulan September lalu Zaq usianya setahun. Belum bisa jalan. Fix nervous. Kakak-kakaknya (duh, I can’t help but compare. At least benchmarking) di usia setahun minimal beberapa langkah, lah. Yang bontot ini kok hati-hati banget. I shouldn’t have to worry too much, karena sebenarnya terlihat dia bisa, kok. Kalau berdiri, sudah stabil. Jalan juga harusnya bisa hanya saja dia sangat hati-hati dan selalu maunya merambat/pegangan. Padahal kelihatan pegangannya cuma basa-basi. Tapi tetep aja nggak mau jalan sendiri. Kalau harus ke area yang nggak ada tempat pegangan, pasti langsung drop down dan merangkak. Kombinasi males, hati-hati dan takut. Gregetan akuh.

Ditambah dengan “masalah” gigi belum tumbuh, badan yang kurus, preferensi tekstur makanan yang masih lunak, diboyonglah si bayi untuk konsultasi ke dokter anak. Eiya, setelah biasanya kita main cap-cip-cup aja dokter anak di rumah sakit manapun asal terima asuransi kantor, akhirnya kita menemukan yang juga cocok personality-wise! Hore! Setelah dicek cukup thorough (minus segala blood test, tentunya), dokternya sih berkesimpulan belum perlu ambil tindakan apa-apa, kecuali melatih untuk makan tekstur kasar. Soal jalannya juga, dilihat sebenarnya sudah kuat. Ya itu, anaknya terlalu hati-hati. Perlu latihan saja. Gigi juga akan terbantu untuk erupt kalau makannya lebih keras teksturnya. Lah, ini PR. Soalnya anaknya suka muntah kalau makanannya nggak dihalusin. Padahal kalau makan biskuit, bisa. Doh.

Akhirnya orang tuanya hanya bisa sabar dan memantau. Meng-encourage juga, lah. Kadang kayak “maksa” supaya dia nggak pegangan saat jalan. Mesti sabarrrrr… Tiap anak memang beda-beda juga perkembangannya. Akhirnya sebulan setelah konsultasi ke dokter, si bayi mulai lebih mantap langkahnya. Kadang masih suka merangkak kalau merasa terlalu jauh atau capek, dan jalannya pun masih ala zombie. Progress, nevertheless.

Nah, sekarang tentunya sudah lebih lancar jalannya. Semakin dia pede dan bisa, semakin sadar bahwa jauh lebih enak jalan dibanding merangkak (dengkul sakit, cyin). Jalannya masih zombie, sih, and slow. Baby steps, literally.😀

Tapi memang benar yang dikatakan psikolog Vera Itabiliana di acara Fisher-Price waktu itu. Stimulasi juga memegang peranan untuk “pencapaian” milestone anak. Kalau gue sih menyikapi soal milestone begini aja, dijadikan sebagai rough guideline instead of checklist yang harus dipenuhi. Misalnya soal jalan ini. Normalnya memang usia setahun sudah bisa jalan. Kalau belum setahun udah bisa, alhamdulillah. Nggak pusing. Pas ultah masih merangkak? Take a closer look. Berdiri udah bisa belum? Rambatan? Jalan sambil pegangan? Titah? Kuncinya, observe, observe, observe.  Bila dirasa perlu, konsul ke dokter.

Akhir kata, silakan nikmati foto-foto dari baby shower-nya Cathy😀


  
  
  

#FDSwatchSister LA Girl Matte Flat Finish Pigment Gloss

A few weeks ago I was asked to help do a video of lipstick swatches. Female Daily has a video series of two persons with different skin tones trying on different shades of lipsticks. This way you can see how the lipstick would look on different skin tones. The video series is called #FDSwatchSister and you can find many videos with all kind of lipsticks. Long story short, I tried on nine shades of LA Girl Matte Flat Finish Pigment Gloss. Those of you who have tried this particular liquid lipstick will know that this lipstick is not that easy to remove. I used Bioderma Sebium micellar water cleanser and lip balm in between applications. By the end of the whole process my lips felt… abused.

In this video are shades: Dreamy, Fleur, Bazaar, Timeless, Playful, Rebel, Secret, Backstage, Blackcurrant.

You can see other videos by Female Daily here. Do subscribe:)

[Review] My New Favorite Everyday-Lipstick: Maybelline Color Show 105 Pinkalicious

Having quite a few lipstick to rotate, I don’t really have a favorite. My goal is to rotate them all so that (eventually) they will all be gone. Sure, I have a few go-to shades for different occasions but none get that coveted “favorite” tag. Yet. Until I stumbled upon Maybelline Color Show in Pinkalicious. I bought it as an afterthought. I was shopping for makeup brushes on Luxola and needed a few more items to qualify for free shipping. So I bought a lip gloss and this lipstick. I love the gloss, too, by the way. Will talk about it in a different post.

Since the lipstick was not my primary target, I left it unopened for about two weeks. When I finally opened and tried it, I was pleasantly surprised. This is not my first Maybelline lipstick but my experience with this brand (lipstick wise) has never been exceptional. Not this time. My early verdict is that this lipstick will get some considerable mileage.

Packaging-wise, it’s pretty standard. Black plastic tube with colored ring in the middle to identify its color family (not the exact color). In order to see what color it is, you need to look at the bottom of the tube. When applied, it glides pretty smoothly onto my lips, no drag. Texture is creamy but not thick. I have pigmented lips and usually steer clear of pinks because mostly they don’t show on my lips. Not this one. It’s pretty opaque and color my lips nicely. Really happy about that. The finish is semi satin, which is my favorite finish for lipstick.

   
 I have really stubbornly dry lips and most lipsticks (regardless of price and brand) will dry my lips eventually. For the week I’m giving this lipstick a go, I don’t experience excessive dryness on my lips. Huge plus point. Moreover, it doesn’t accentuate any dry patches I happen to have upon application. Later on in the day, my lips still get dry. But not too much. Sure, exfoliating and prepping with balm is always a good idea, but I found that I can use this lipstick alone without too much prep. Miss couch potato slash lazy bum here approve!

Like I mentioned before, usually I don’t do pinks. My recent pink hauls was because, turns out, my husband prefers pink, girly-girl lip color on me. So, sometimes I indulge him. One of the reasons I don’t wear pink is that usually the color washes me off. I look really pale with pink lipstick. So I was pleased to find that Pinkalicious is very wearable for me. In fact, it gives me a fresh pop of color on days I don’t wear makeup other than powder. Suitable for lazy days. The color is also very safe to use daily. Mind you, where I work, every lipstick color is a safe everyday color (yes, black lipstick included). My work place is cool like that. But for more conservative workplaces, Pinkalicious will not make you stand out like a sore thumb. Thumbs up for that :p

   
 As usual, this successful purchase makes me want to try other Color Show lipsticks (dang it). It doesn’t help that Maybelline lipsticks are so affordable bordering amazingly cheap! I bought mine at Luxola for IDR 28.000 (on discount. Retail is IDR 33.000).

 

Arm swatch. Pardon my veins 😅
 
Have you tried any of Maybelline Color Show lipsticks? Any color to suggest? Please let me know in the comment:)

[Eats&Treats] Mockingbird Restaurant Jakarta

I love to eat (good food). My taste is pretty eclectic; I might go for Japanese food one day and craving for soto betawi the next day. One of the things my husband absolutely loathe about me is that sometimes I get so indecisive regarding food (because there are so many things I like!) that I can spend 20 minutes browsing the menu and couldn’t decide. It’s THAT bad. You don’t want to take me to a restaurant where they have 30 items on the menu. I’d drive people crazy with my indecisiveness.

That’s why I love the idea of Mockingbird’s limited set menu. By the way, the concept of the restaurant is affordable fine dining. They only have 3 sets to choose from. When I went there for dinner, it took me like 30 seconds to decide what I want. Each set consisted of an appetizer, entree and dessert. I’m not really accustomed to three-course-meal but when I like the food, I can eat A LOT. Mockingbird’s menu is updated every 3 months and when I went there, these were the three sets.

Set 1: The Flying Goat
Starter: Twice cooked chicken wings
Entree: Tandoori roasted lamb racks
Dessert: dessert of the day

Set 2: Cow Me To The Moon
Starter: Wagyu Beef Tartar
Entree: Angus Beef Tenderloin
Dessert: dessert of the day

Set 3: Underwater Fireworks
Starter: Seared Canadian Scallops
Entree: Crispy skin Barramundi
Dessert: dessert of the day

Tandoori roasted lamb rack with harison sauce, raita, eggplant salad, peppernade, roast potatoes and semorilla

My husband chose the Flying Goat and I, obviously, went for the beef course (duh). This will be my first time tasting beef tartar (raw) and I gotta say I was pretty apprehensive. The only beef tartar reference I have is in an episode of Mr. Bean (Steak Tartare act). Although it’s hilarious, it left me with a not-so-good impression of beef tartar and raw meat in general. Play the video and see what I mean.😀

I was pleasantly surprised that I love it! It was served with poached egg and I like the combination of creamy egg yolk with the cold beef. The richness of the yolk is balanced with sharp tang of grated pecorino cheese.

Wagyu beef tartar with poached egg, pecorino cheese and semorilla


I asked my steak to be cooked medium rare (is there any other way?) and it was cooked perfectly. Beef was tender and the red wine jus complement it well. Now, here I must commend the chef for this plate. Aside from the perfect steak, the sides and garnishes were also superb. Mashed potato was simply the best I’ve ever had: perfectly smooth and creamy without being mush. The porcini cream is absolutely to die for! And although I don’t really care for the mushroom and caramelized shallots, nothing on the plate was bad. The shallots were quite nice actually, sweet and crunchy. I just don’t like the “zing”. I’m not a fan of shallots in general so my opinion might be biased.

100gr of Angus beef tenderloin with mashed potatoes, red wine jus, porcini cream, swiss brown mushroom and caramelised eschalots
Medium rare, just the way I like it!

For dessert, they have two options that day: creme brulee and pannacotta. So we both ordered each. Both were okay. My husband loved the pannacotta and the creme brulee was good. They were both complemented with tangy berry coulis to offset the richness of the dessert.

Vanilla bean panna cotta
Creme brulee

I have to admit that having given only three choices was liberating. I make decisions daily and constantly; regarding my children, work, my marriage, household. It can be overwhelming. So this little “freedom” of not having to think too much (albeit only about dinner) is refreshing. It’s funny, you’re being limited in some ways, but you feel liberated. This is something I would ponder about some more.

Back to Mockingbird. They are currently in the second “season”, meaning they have a whole new set menu to choose from. The menu will last for 2 months until they update it again. So I think I’ll be back there in a few weeks to try out their new menu. Can’t wait to see what they’re offering!